Cui se adresează?

Cursul este destinat membrilor familiei și altor persoane din comunitate care oferă ajutor și/sau îngrijire celor care se confruntă cu suferință îndelungată, cu boli grave, sau cu provocările unei îmbătrâniri dificile.

Este o oportunitate de a învăța mai multe despre cum să sprijiniți pe cineva într-un mod informat și echilibrat emoțional.

Calendar

Cursul va fi desfășurat în mai multe module scurte și intensive: 

Modul 1: 20 iunie, 16:00-20:00, întâlnire față în față, București
Modul 2: 26, 27 iunie, 18:00-20:00, online
Modul 3: 3, 4 iulie, 18:00-20:00, online
Modul 4: 10, 11 iulie, 18:00-20:00, online
Modul 5: 17, 18 iulie, 18:00-20:00, online
Modul 6: 24 iulie, 16:00-20:00, întâlnire față în față, București


Conținut

  • Grija de sine – Tehnici de auto-reglaj emoțional

  • Pierdere și Doliu – Cum să navighezi prin procesul de doliu și să oferi sprijin

  • Spiritualitate, obiceiuri, ritualuri – Cum să înțelegi reorganizarea vieții și a existenței

  • Comunități de suport (Compassionate communities) - rolul lor în îngrijirea paliativă, cum le construim, cum le accesăm

  • Ultimul ajutor (Last Aid) - un “altfel” de modul intensiv despre ultimul ajutor acordat persoanelor aflate la sfârșitul vieții, într-un mod neintruziv și cu atenție pe nevoile umane ale persoanei

Valoare adăugată

Un aspect inovator al acestui curs este integrarea conceptelor de comunități de suport (compassionate communities) și de alfabetizare în privința morții (death literacy).

Ambele concepte sunt esențiale pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de îngrijire la sfârșitul vieții și a sistemelor de suport, reducând temerile asociate cu moartea și îmbunătățind îngrijirea paliativă pentru persoanele aflate în suferință și pentru îngrijitorii acestora.

Astfel, participanții vor înțelege mai bine cum să sprijine nu doar persoanele care suferă, ci și comunitățile din jurul lor, într-o abordare holistică și echilibrată.  

Acces la resurse suplimentare: Participanții vor avea acces la materiale de auto-învățare pe platforma de e-learning, precum și la podcasturi relevante pentru aprofundarea cunoștințelor.

Participarea la curs este gratuită, fiind susținută de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ în cadrul proiectului iCare – O perspectivă internațională integrată în îngrijiri paliative și suport adecvat persoanelor vârstnice sau aflate la finalul vieții, implementat de CONCORDIA Academia (parte din Organizația Umanitară CONCORDIA) în parteneriat cu Kardinal König Haus (Austria) și Instituto Politecnico de Leiria (Portugalia).

Formatori

Dr. Laura Radu

Medic în îngrijiri paliative | Formator | Psihoterapeut principal | Mediator | Mentor

Cu o experiență vastă în medicina paliativă, și-a dedicat cariera alinării suferinței și însoțirii cu demnitate a pacienților în cele mai delicate etape ale vieții. În centrul activității sale stau onestitatea, umanitatea și credința — valori care îi ghidează fiecare decizie profesională și relație umană. Pe lângă activitatea clinică, este formator în îngrijiri paliative, contribuind activ la pregătirea și susținerea generațiilor de profesioniști care aleg să lucreze în acest domeniu profund uman. Ca psihoterapeut principal, având ca și abordări terapia cognitiv-comportamenala, terapia Ericksoniană, hipnoza clinică si psihodrama, înțelege importanța dimensiunii emoționale și spirituale în procesul de îngrijire, oferind sprijin nu doar pacienților, ci și familiilor și colegilor din echipă. Angajamentul său față de calitate, empatie și etică transformă fiecare interacțiune într-un act de prezență autentică.

Andreea Măgădan

Asistentă medicală în îngrijiri paliative

Încă din anul 2011, Andreea profesează ca asistentă medicală specializată în îngrijire paliativă și, de-a lungul anilor, a avut oportunitatea de a însoți numeroși pacienți și familii în cele mai dificile momente, oferind sprijin medical, emoțional și uman. Este motivată profund de ideea că, prin grijă și empatie, putem aduce alinare și demnitate chiar și atunci când nu mai putem vindeca. Își dorește să contribuie activ la dezvoltarea acestui domeniu, atât prin practica zilnică, cât și prin formare profesională continuă și implicare în inițiative educaționale. Crede în puterea echipei interdisciplinare și în importanța comunicării autentice, iar fiecare experiență profesională o ajută să crească, să învețe și să rămână conectată la nevoile reale ale celor pe care îi îngrijește.

Dr. Oana Donea

Medic oncolog în îngrijiri paliative| Formator

Medic primar oncolog și Șef Secție Îngrijiri Paliative din Enayati Hospital, Dr. Dana Oana Donea are o vastă experiență în domeniul îngrijirilor paliative, domeniu în care are supraspecializare din anul 2000 și competență în terapia durerii. De-a lungul carierei sale, a fost implicată activ în formarea și educarea altor profesioniști din domeniul sănătății, fiind un formator apreciat în îngrijirile paliative. A lucrat atât în spitale, contribuind la gestionarea cazurilor complexe de cancer și a înființat Serviciul Mobil de Îngrijire Paliativă, care se ocupă de bolnavii de cancer în București și pe o rază de 30 km în jur.

Simona Matei

Psihoterapeut Gestalt

A urmat studii aprofundate de filosofie atât în România, la Universitatea din București, cât și în Franța, la Universitatea Paris 4 – Sorbonne. Și-a continuat parcursul profesional printr-o formare în psihoterapie Gestalt și a absolvit un Master în Psihologie Clinică și Intervenție Psihoterapeutică la Universitatea din București. De-a lungul anilor, a participat la formări avansate și complementare, urmând cursuri și supervizări continue în domenii precum psihopatologia fenomenologică Gestalt și abordările dezvoltate în cadrul Școlii de Psihopatologie din Torino. Din 2013, practică psihoterapia în mediul privat, oferind sprijin clinic adulților, copiilor, adolescenților, familiilor acestora, precum și cuplurilor, într-un cadru empatic și bine fundamentat profesional. De asemenea, este contribuitor la Pagina de Psihologie.

Alina Lazăr

Manager Produs „Îngrijire Paliativă” | Formator

Alina Lazăr, asistent social principal, competență în supervizare recunoscută de CNASR, are o experiență de 18 ani în îngrijire paliativă și 7 ani în protecția copilului. Cu o experiență de peste 13 ani în formare, în prezent dezvoltă programul educațional în îngrijire paliativă al CONCORDIA Academia, program destinat aparținătorilor și profesioniștilor.

Elena Gaicu

Fundraiser | Formator | Facilitator

Fundraiser instituțional în echipa CONCORDIA Academia din 2022, rolul acesteia este de a aduce împreună oameni și idei în sprijinul inițiativelor sociale care răspund nevoilor specifice ale profesioniștilor din domeniul social. A contribuit la scrierea proiectului iCare, care a făcut posibilă organizarea acestor ediții de cursuri în îngrijire paliativă, adresate aparținătorilor și profesioniștilor. Cu o experiență de peste 15 ani în sectorul non-guvernamental, Elena a avut responsabilități în management de proiect, fundraising și facilitare. Găsește motivație și pasiune în munca socială și în orice demers care susține binele comun.

Contactează-ne!

Pentru alte întrebări și informații suplimentare, contactează-ne la adresa: [email protected]